Liv i leire logo
Tips og råd

Tips og råd

Litt om Amaco sine overmalbare glasurer!

Mange spør meg om man kan legge to glasurer oppå hverandre.  Jeg synes jo ingen ting skal gå uprøvd, og det kan godt være at det går. Man må bare gjøre det på en sikker måte og med ordentlige prøvelapper.  Det er jo kjemi i dette og den kjemiske reaksjonen kan endre smeltepunktet slik at det hele renner noe veldig, og det blir stort sett ikke den fargen man tror i alle fall.  Flere har jo vært med på Geir sine kurs hvor dere har lært dette, men det er jo ikke alltid man vil være så avansert. Amaco har laget en serie hvor de allerede har prøvet ut og tilpasset noen typer for dere så det er jo et bra sted å starte hvis du har lyst til å gjøre det.  De heter "potters choice"  og du finner dem på denne linken:
http://www.amaco.com/learn-about-potters-choice-glazes/#pc-cone10

Vet at i alle fall Waldemar Ellefsen forhandler dem  (WE.no)

Jeg har spurt litt rundt om hvilke erfaringer folk har hatt med disse glasurene og her er litt av hva de sa og noen bilder. Det første er fra Nina Sandok som har et verksted som heter Tannum keramikk.

Dette er et eksempel på bruk av to penselglasurer oppå hverandre som fungerer godt. Har brukt den flere ganger og det gir et slags flerlags-transparent inntrykk , litt flytende og samtidig kraftige farger.. jeg syns det passer godt på flyndrer som ser sånn ut under vann.

2 strøk Amaco Deep Firebrick
2 strøk Amaco Textured turqoise

MANGLER BILDER 


Ingrid Skarstein som er i verkstedet på Bærums verk har også prøvd litt forskjellig.
Her er to av hennes produkter med to potters choice glasurer:(steingodsleire i bollen, og porselensroser på toppen.) 

Erfaringene fra de jeg snakket med var at resultatet ble veldig varierende. Jeg tenker at det er jo gøy å få til to så store kontraster i samme glasering og at man kan få et flott resultat særlig på ting med litt relieff eller tekstur. Men, man bør vel som med alt annet prøve seg godt frem først, og så er det vel bare smak og behag som gjelder. 

Et tips om skjellakk/kvistlakk for å lage relieff!

Kari minnet meg på et tips angående det å bruke skjellakk til å lage relieff:

Du kan fint bruke kvistlakk, som er litt lettere å få tak i, og å bruke. Men kvistlakken er litt tynnere en skjellakken som gjør det vanskeligere å vaske; så da kan du gjøre følgende:
Hell en del i en skål eller et lite kar og la det stå og fordampe en stund f.eks. over natten. Men tenk på de rundt deg at den må stå et sted det ikke "dunster" for mye. Evt. hjemme.  Det blir snerk på  overflaten, og det løser du opp ved å helle litt på toppen igjen og la det stå litt, og så røre.
Hvis du tar ren Zalo på penselen før du bruker den, er det lettere å vaske den etterpå. Gni det godt inn.

På Monica sine dekorkurs lærer du blant annet hvordan du lager slike relieffer: www.keramikkurs.no hvis du vil prøve det i praksis. Ta en titt på www.keramikkurs.no og finn hennes  nye kurs runde. På sommerens lengre kurs (fire dager) er dette også lagt inn.
Eller ta kontakt med henne på livileireassist@gmail.com

Hvordan du kan lage hank på en kopp.

Nå har jeg laget en liten film, håper den gir inspirasjon. Det er mange måter å lage hank på, men det å trekke den eller melke den som vi kaller det gjør at den blir sterkere og får en god passform for hånden.

Hvordan du kan lage hank på en kopp